Voluntariat internacional

La primera experiència de voluntariat internacional es va realitzar des d’un projecte conjunt entre el Centre Poveda de República Dominicana i  InteRed Catalunya l’estiu de 1996.

 

Es van organitzar tallers d’animació sociocultural per a monitors i nens i nenes dels  barris populars de Santo Domingo. Aquest treball havia estat precedit  i acompanyat per una tasca formativa en ambdós llocs.

 

L’experiència va permetre intercanviar pràctiques dels educadors tant en el camp de l’educació sociocultural com en el de l’educació popular. Va constituir una experiència molt enriquidora. Així ho expressa una de les voluntàries participants.


Des d’un començament es va donar molta importància a l’organització d’un procés formatiu sistemàtic a través del curs de voluntariat, un pla de sensibilització més ampli i organitzat, la creació d’un centre de documentació portat per voluntaris, la comunicació d’activitats i projectes i la transparència de la gestió econòmica.  

 

Durant els primers anys, la gestió i coordinació de la ONGD, entesa de manera participativa, era portada per una comissió permanent, que es distribuïa les tasques.  Progressivament InteRed Catalunya es va implicar en l’elaboració i presentació de Projectes de desenvolupament a organismes públics i privats. La reunió anual amb els socis per donar compte del camí fet i recollir els seus suggeriments, el Dia de la Solidaritat, celebrat en molts llocs, els treballs de sensibilització als dos barris on ha estat ubicada la Seu (l’Eixample i el Congrés) han estat elements dinamitzadors.

 

L’any 2000, InteRed Catalunya formà part de la Junta coordinadora d’ONGDs de Barcelona. Durant uns anys, la Seu d’ InteRed passa de nou a Passatge Mercader fins el 2013, on s’estableix un grup de voluntariat jove, d’àmbit local. En l’actualitat InteRed Catalunya te la seva seu al barri del Congrés i  potencia la participació, en projectes locals i la presentació de projectes socials.

Llegir més


Web Internacional

Web Espanya

Pedro Poveda