Una experiència universitaria molt enriquidora

L’oferta de la Universitat de Barcelona a la Institució Teresiana, el 1959, per portar la gestió del col.legi oficial femení de la Universitat - Col•legi Major Montserrat - durant 20 anys, arriba en un moment especialment significatiu per a la Institució. El 1953,  havia accedit por oposició a una càtedra de la Universitat Complutense, Ángeles Galino Carrillo, membre de la I.T. Era la primera vegada que una dona ho feia.

 

Anys enrere, Pedro Poveda havia insistit:  “Ens proposem que aquesta residència per a universitàries sigui una verdadera classe de formació justament de joves que han d’ésser demà directores d’obres, professores de centres superiors i sempre persones que es destaquen per la seva ciència i virtut. No és fàcil mesurar ni apreciar la transcendència de la tasca que heu de fer en aquesta casa; perquè els destins de la dona culta i la seva influència a la societat moderna  són ara mateix  quelcom tan gran com poc precís”(1931).

 

Aquest era el somni de Poveda i les experiències residencials universitàries de la I.T. anaven recolzant la seva validesa. El contracte signat pel Dr. Torroja i Carmela Álvarez obria un camí d’oportunitats per fer possible una nova i oberta pedagogia universitària. La Institució es compromet a muntar l’edifici a més de portar la gestió del Col•legi.

 

L’espai material va ser omplert i organitzat per fer-lo acollidor i al mateix temps, confortable i propi d’un ambient universitari. Comptava amb una valuosa biblioteca, sales d’actes i d’estudi, oratori, espais per esbarjo i per l’esport, sales de reunió,  etc. Les activitats culturals estaven obertes a la ciutat: coral universitària, teatre, seminaris amb temes d’actualitat, seminaris formatius, grups d’espiritualitat. També es preparaven molt les excursions per la geografia catalana i les sortides culturals a diversos països del món. Moltes d’aquestes activitats es feien en col•laboració amb l’altre Col•legi Major oficial masculí Sant Raimon de Penyafort, situat al costat del Montserrat. Hi havia, en aquell moment, un especial interès per facilitar la immersió  de les universitàries en la cultura i els costums catalans. Moltes alumnes del Col•legi Major Montserrat participaven a la Setmana Catalana a través de l’esport, o assistint a tallers sobre temes de economia, i d’altres.  

 

Durant aquests 20 anys , la relació de catedràtics que visiten el Col•legi i donen conferències, seminaris, xerrades o participen en algunes de les seves activitats, és impressionant. Les antigues alumnes donen testimoni d’aquesta enriquidora experiència.

 

Web Internacional

Web Espanya

Pedro Poveda